Virdžinija
0

Teški zatvorski dani Bradleya Manninga

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Američki vojnik Bradley Manning, koji je optužen da je navodno dao tajne dokumente internet stranici WikiLeaks, u očekivanju suđenja živi u teškim zatvorskim uslovima, piše britanski dnevnik Independent.

Prema pisanju lista, Manning (23) je proteklih sedam mjeseci proveo u samici dugoj tri i po metra i širokoj metar i osamdeset centimetra, u vojnom zatvoru u Virdžiniji.

List navodi da je Manning od prvog dana stavljen na listu zatvorenika koji bi mogli sebi da naude, što je, tvrde njegovi prijatelji, sredstvo kojim vlasti žele da ga prinude da svjedoči protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea.

Manningov zatvorski dan počinje buđenjem u pet ujutro, kada dobija odjeću, koja mu je prethodne večeri oduzeta. 

Od pet ujutro do osam uveče nije mu dozvoljeno da spava i ukoliko zadrema, čuvari ga tjeraju da sjedi ili stoji.

Ima pravo da vježba jedan sat dnevno, ali ne na svježem vazduhu, nego u obližnjoj sobici, u kojoj mora da hoda u krug, ali ne sme da radi čučnjeve ili sklekove. 

Od osam uveče do pet ujutro, stražari ga bude svakih pet minuta i on mora da im se odazove i da potvrdi da je dobro. 
"Manning nema nikakve kontakte s drugim zatvorenicima, niti ih je ikada vidio, a razgovor sa čuvarima sveden je na najmanju moguću mjeru", piše Independent. 

WikiLeaks danima objavljuje povjerljive dokumente američke diplomatije, što je naljutilo vlade širom svijeta, a naročito administraciju u Washingtonu.

Assange je uhapšen u Londonu na osnovu optužbi da je u Švedskoj počinio seksualna krivična djela, što on demantuje. Oslobođen je tokom prošle sedmice uz kauciju.