Svijet
0

Teška avionska nesreća u Sao Paolu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Avion taksi srušio se u nedjelju na kuću u jednoj četvrti Sao Paola, pri čemu je poginulo osam ljudi a dvoje je povrijeđeno, navodi se u izvještaju vatrogasne ekipe. Avion Learjet 35 pao je na jednu kuću u četvrti Vila Esther i potpuno je srušio.

Vatrogosne ekipe su završile potragu za eventualnim žrtvama i u ponedjeljak su ispraznili rezervoare dvomotorca kako bi izbjegli svaki rizik od eksplozije, rekao je glasnogovornik vatrogasne ekipe pukovnik Mario Lopes.

Žrtve izvučene iz ruševina su pilot i kopilot aviona Learjet sa osam mjesta i šest članova jedne iste porodice, među kojima i devetomjesečna beba, koji su stanovali u kući koja je potpuno srušena. Dvoje djece od 16 i 11 godina je preživjelo, ali je starije dijete je zadobilo teške opekotine po tijelu.

Nesreća se desila po lošem vremenu. Avion je poletio u pravcu Rio de Janeira sa aerodroma Campos de Marte, u naselju Sao Paola a srušio se odmah nakon polijetanja, na jednom kilometru od kraja piste, precizirala je firma Infraero, koja upravlja brazilskim aerodromima.

Očevici su izjavili na kanalu TV Globo News da je avion skrenuo na okuci desno odmah nakon polijetanja. On je trebao da skrene kako bi izbjegao zgradu upravo prije nego se prednjim dijelom zabio u kuću.

Istražitelji pretpostavljaju da se radi o mehaničkom kvaru.

"Pilot je vjerojatno osjetio da ima problema s motorom i pokušao je da se vrati na aerodrom", kazao je za dnevni list O Globo pukovnik Carlos Minelli, šef službe za zaštitu letova Sao Paola.