Svijet
0

Terzić razgovarao s njemačkim parlamentarcima

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić razgovarao je danas u Sarajevu s članovima Parlamenta Savezne Republike Njemačke, koje u posjeti BiH predvodi glasnogovornik za evropska pitanja Kluba socijaldemokrata pri Parlamentu SRNJ Axel Schafer, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

,,Prva posjeta njemačkih parlamentaraca nakon izbora u Bundestagu ima za cilj da iskaže koliku važnost ima Bosna i Hercegovina za region, pogotovo što Evropska unija ima određena očekivanja od Njemačke koja od 1. januara 2007. godine preuzima predsjedavanje EU, istaknuo je Schafer.

On je ukazao na jasan stav i zalaganje njemačkih parlamentaraca za stabilnost i cjelovitost BiH i dodao da je cilj njemačke vlade da se stabilizuje jugoistočna Evropa.

Predsjedavajući Terzić upoznao je njemačke parlamentarce o reformama koje su u protekle tri i po godine provedene u BiH s ciljem uvođenja evropskih standarda u bh. društvo.

"Prelazeći evropski put u proteklom periodu uspjeli smo stabilizirati Bosnu i Hercegovinu, a s početkom pregovora o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU svim građanima je bilo jasno šta donosi evropski put. Primaran cilj za našu državu je stvaranje, ekonomski i politički samodržive BiH", rekao je Terzić i dodao da se u periodu pred izbore manje pažnje posvećuje realizaciji projekata kojima se jača BiH. Odnosno, da su političari više okrenuti ka prošlosti nego Evropi i nacionalnom retorikom nastoje se dobiti izbori.

U delegaciji Parlamenta SR Njemačke bili su i dr. Lale Akgun, izvjestilac za BiH u Komisiji za evropska pitanja Parlamenta SRNJ, dr. Jutta Tiedike, službenik za evropska pitanja SPD Klub pri Parlamentu, Michael Weichert, šef Ureda za BiH.