Svijet
0

Terry Davis čestitao Međunarodni dan Roma

FENA
Generalni tajnik Vijeća Evrope Terry Davis uputio je svim Romima čestitku u povodu 8. aprila - Međunarodnog dana Roma.

"Čestitam našim evropskim sunarodnjacima Međunarodni dan Roma. Trebali bismo iskoristiti ovu priliku da slavimo doprinos romskog naroda kulturnoj raznolikosti i bogatstvu Evrope. Već neko vrijeme Vijeće Evrope se zalaže protiv kulturnih predrasuda prema romskoj zajednici u jugoistočnoj Evropi i želimo proširiti kampanju 'Dosta!' na sve države članice Vijeća Evrope", navodi Davis.

"Dosta" znači "dovoljno" na romskom, ali je danas također prilika da se kaže "Više!", što znači više prava, više jednakosti, više integracije i više poštovanja naših evropskih prijatelja koji pripadaju romskoj zajednici, navodi se u izjavi generalnog tajnika VE.

Preporuka Romima koju je usvojio Komitet ministara Vijeća Evrope daje jasne upute za sačinjavanje nacionalnih strategija za Rome, usmjeravajući se na aktivno učešče romske zajednice u sačinjavanju, provedbi, nadzoru i razvoju mjera koje se odnose na njih.

Pripremljena, uz doprinos i podršku Romskog foruma i upućena 47 država članica Vijeća Evrope, ova preporuka se smatra prvim korakom ka izvornoj panevropskoj politici prema Romima, saopćeno je u utorak iz Vijeća Evrope povodom Međunarodnog dana Roma.