Svijet
16

Terorizam u Turskoj: Britanci upozorili na napad još prije mjesec dana

Klix.ba
Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je prije manje od mjesec dana upozorila svoje građane na moguće terorističke napade u Turskoj.

Upozorenje je upućeno građanima Ujedinjenog Kraljevstva koji su planirali ljeto provesti na turskim obalama Sredozemnog ili Crnog mora. Ministarstvo vanjskih poslova ili Foreign and Commonwealth Office je tvrdio da terorističke organizacije planiraju napade na tlu države.

Upozorenje je došlo 26. juna, samo nekoliko sati prije napada u Tunisu gdje je napadač ubio 27 turista, uglavnom Britanaca, koji su se odmarali na plaži u gradu Sousseu.

Ipak, upozorenje je bilo upereno na Tursku, a u objašnjenju je stajalo kako Britanci svojim odlaskom riskiraju da budu kidnapovani, ubijeni u bombaškom napadu raketama ili improvizovanim eksplozivom.

Područja navedena kao najopasnija uglavnom se nalaze na pograničnom području sa Sirijom. Više od 2,5 miliona Britanaca posjećuje Tursku tokom godine, a u 2015. godini očekuje se rekordna posjeta.

Podsjećamo, najmanje 32 osobe ubijene su u eksploziji koja je u ponedjeljak potresla tursko mjesto Suruc, 10 kilometara udaljeno od granice sa Sirijom. Odgovornost nije preuzela nijedna teroristička organizacija, a turski istražitelji sumnjaju u umiješanost Islamske države.