Guardian
0

Terorizam nije jedini izazov

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Godišnjicu napada na New York i Washington 11. septembra od londonskih dnevnika bilježi jedino Guardian.

List pita koliko je taj dan prije sedam godina promijenio svijet i konstatira da su u pravu bili i oni koji su tada tvrdili da će se sve vratiti na staro i oni koji su govorili da ništa više neće biti isto.

Uslijedili su ratovi u Afganistanu i Iraku, napadi u Madridu, Londonu i na Baliju.

Međutim, paralelno s tim zastrašujućim događajima, makar u Evropi i Americi, ljudi su zaokupljeni uobičajenim ljetnim rasprodajama, tračevima o poznatim ličnostima, i najnovijim elektronskim uređajima.

Ipak, nastavlja Guardian u redakcijskom komentaru, desila se jedna velika promjena iako većina nas na nju ne misli često - u dobro organiziranom hemijskom, biološkom ili nuklearnom napadu, u svakom trenutku mogu da budu uništeni Washington, London, Pariz ili bilo koji drugi grad na planeti.

Svijet sedam godina poslije 11. septembra za Guardian analizira i profesor sa Oxforda Timothy Garton Ash.

I on ukazuje da je glavna promjena konstantna prijetnja novih terorističkih napada, ali navodi da nisu bili u pravu američki neokonzervativci koji su govorili kako će borba protiv ekstremnih islamista dominirati svjetskom politikom.

Osim terorizma, svet se suočava s još dva izazova. Prvi je ekonomski uspon nezapadnih sila, piše Garton Ash pozivajući se na prognoze po kojima će za nešto više od tri decenije privrede Indije, Kine, Rusije, Brazila i Meksika zajedno biti veće od privreda sadašnje Grupe 7 industrijskih sila.

Ekonomski rast tih nezapadnih sila već danas se prelijeva u njihovu sve veću političku i vojnu snagu, dodaje autor.

Prema njegovim riječima, drugi globalni izazov predstavljaju klimatske promjene, masovni pokreti stanovništva i rizik od epidemija.

Takvi izazovi zahtijevaju izgradnju svjetskog poretka zasnovanog na saradnji, a Bushova administracija je za posljednjih sedam godina doprinijela slabljenju takvog poretka umjesto da ga je gradila, navodi Timothy Garton Ash u Guardianu.