{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Terorizam je i dalje velika prijetnja za sigurnost EU

F
19.4.2011. u 16:35
0
3
Terorizam je i dalje velika prijetnja za sigurnost EU
0
Terorizam je i dalje velika prijetnja za sigurnost EU
Terorizam i dalje predstavlja veliku opasnost za sigurnost Europske unije i njene građane, dok su načini na koji se izvodi i uticaj koji ima sve različitiji, navedeno je u godišnjem izvještaju o terorizmu Europola, koji je u utorak predstavio direktor te agencije Rob Wainwright u Europskom parlamentu.
U izvještaju je navedeno da je tokom 2010. godine zabilježeno 249 terorističkih napada u EU, u kojima je poginulo sedam osoba, a na desetine je povrijeđeno.

Većinu napada izvršili su separatisti, nacionalisti ili anarhisti. Tri napada su izvršile islamske terorističke grupe, a cilj dva napada bilo je izazivanje masovnih žrtava.

Broj terorističkih napada u EU tokom 2010. smanjen je u odnosu na prethodnu godinu zahvaljujući manjem broju napada koje je izvršila baskijska teroristička organizacija ETA.

Tokom 2010. godine uhapšeno je 611 osoba koje su imale veze s terorističkim djelovanjem, od kojih je 179 bilo povezano s islamskim teroristima, što predstavlja povećanje od 50 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Terorističke grupe su postale raznovrsnije i fleksibilnije u biranju metoda kojima se služe u izvođenju svojih akcija, pri čemu ima naznaka da sve čvršće sarađuju jedne s drugima i koriste internet u većoj mjeri.

U izvještaju je navedeno i da je veza između terorizma i organizovanog kriminala u porastu, posebno kada je riječ o finansiranju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: