Svijet
0

Terorizam glavna prijetnja Olimpijskim igrama u Pekingu

FENA
Kina i Interpol smatraju da je terorizam glavna prijetnja Olimpijskim igrama u Pekingu koje će se održati 2008. godine, objavili su u utorak kineski mediji pozivajući se na šefa policije i generalnog tajnika međunarodne organizacije kriminalističke policije.

"Iako je opća situacija u oblasti sugurnosti za Olimpijske igre stabilna, moramo se još suočiti s izazovima terorizma, separatizma i ekstremizma", izjavio je kineski ministar za javnu sigurnost Zhou Yongkang, javlja AFP.

Generalni tajnik Interpola Roland Noble je, podsjetivši na napade u SAD-u od 11. septembra 2001. godine, rekao da je namjera Bin Ladena, toga "kukavičkog teroriste" i njegovih pristalica "da nas povrijede i za nas je njihova prijetnja realna i prisutna".

Noble je izjavio da će njegova organizacija poslati u Peking prije igara jednu ekipu za podršku koja će sarađivati s kineskim vlastima.

Interpol je pripremio za Olimpijske igre u Pekingu svoj "ambiciozni "sistem analize kako bi se identificirali ukradeni, izgubljeni i falsificirani putni dokumenti, kao i mogući teroristi i opasni kriminalci".