Svijet
26

Teroristički napad u Rusiji: Žena aktivirala bombu u željezničkoj stanici

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 14 osoba poginulo je od eksplozije koja se jutros dogodila na željezničkoj stanici u ruskom gradu Volgogradu, u blizini Kavkaza, objavila je agencija Itar-tas.

Prvi izvještaji govorili su da je najmanje 18 osoba poginulo, a da ih je 40 povrijeđeno, međutim, nove informacije kazuju da je ubijeno 14, a 24 povrijeđeno. Među povrijeđenima je i jedno devetogodišnje dijete.

Portparol regionalnog Ministarstva unutrašnjih poslova Svetlana Smolianinova je precizirala da je eksplozija odjeknula unutar željezničke stanice danas u 12:45 sati po lokalnom vremenu.

Eksplozija se dogodila blizu metalnih detektora stacioniranih na ulazu u gradsku Glavnu željezničku stanicu. Sumnja se da je napad izvela žena bombaš samoubica.

Foto: Twitter
Foto: Twitter
Ruski mediji navode da je uzrok eksplozije, najvjerovatnije, bomba.

Glasnogovornik istražnog odbora Vladimir Markin rekao je da se ovaj slučaj tretira kao teroristički čin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je sućut porodicama žrtava i zaželio brz oporavak ranjenim u terorističkom činu. Predsjednik je također zahtijevao od službi za unutrašnje poslove i sigurnost da pronađu krivce za teroristički napad. Naredio je ministrima i visoko rangiranim zvaničnicima policijskih službi da poduzmu sve potrebne mjere kako bi istražili ovaj teroristički čin i doveli odgovorne pred lice pravde.

Ruski grad Volgograd, nekadašnji Staljingrad, nalazi se na zapadnoj obali rijeke Volge, 905 kilometara jugoistočno od Moskve.

U samoubilačkom napadu izvršenom krajem oktobra u ovom gradu poginulo je šest, a ranjena 41 osoba.

Foto: Screenshot YouTube
Foto: Screenshot YouTube

Moskva je zabrinuta da bi militantske grupe mogle intenzivirati napade uoči Zimskih olimpijskih igara 2014. godine u Sočiju, koje počinju za šest sedmica.

Za današnji napad niko nije preuzeo odgovornost.