Interpol
0

Teroristička prijetnja veća u Rusiji nego u Izraelu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Teroristička prijetnja je "puno veća" u Rusiji nego u Izraelu, a postoji rizik da poraste, ocijenio je šef ureda Interpola u Rusiji u razgovoru koji je u srijedu objavio dnevni list Novije Izvjestija.

"Samo na Sjevernom Kavkazu je bilo 900 terorističkih napada prošle godine, od kojih su 18 počinile samoubice", izjavio je general Vladimir Ovčinski. "Taj broj je bez presedana."

"Nivo terorističke prijetnje je veći u Rusiji nego u Izraelu: kod nas je rat intenzivniji nego između Izraelaca i Palestinaca", ocijenio je on.

Aktivnost terorista će se povećavati zbog siromašenja stanovnika ruskog Sjevernog Kavkaza i zbog rata između klanova koji tamo haraju, dodao je general Ovčinski komentirajući napad na moskovskom aerodromu za koji niko nije preuzeo odgovornost.

Rat na Kavkazu "može trajati još sto godina", ocijenio je general.

Poslije prvog čečenskog rata od 1994. do1996. godine između ruskih snaga i separatista pobuna se progresivno islamizirala i sve više prelazila preko čečenskih granica, a 2000. godine se pretvorila u islamistički naoružani pokret aktivan u cijelom Sjevernom Kavkazu.

U republikama u toj planinskoj regiji napadi, zasjede i atentati su gotovo svakodnevni.

Prema podacima koje je objavio dnevni list Vedomosti, u Rusiji je od 1999. godine 1.400 osoba izgubilo život u napadima.