Španija
0

Teroristi su možda planirali napade u Barceloni

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Španski ministar unutarnjih poslova Alfredo Perez Rubalcaba izjavio je kako postoji mogućnost da su radikalni islamisti planirali terorističke napade u Barceloni, nakon što je španska policija uhapsila 14 osoba i zaplijenila materijal za izradu bombi.

Španska policija pronašla je eksploziv i drugu opremu prilikom racija u Barceloni i uhapsila 12 Pakistanaca i dva Indijca na osnovu informacija španske obavještajne službe i službi drugih evropskih država, rekao je ministar Rubalcaba u subotu na konferenciji za novinare.

Najnovije racije razlikuju se od ranijih operacija u kojima su meta bile grupe koje finansiraju radikalne grupacije ili regrutiraju članove za borbu, rekao je ministar.

"Ovdje imamo nešto drugo - dobro organiziranu grupu koja izlazi izvan okvira ideološkoga radikalizma jer pribavlja materijal za izradu eksploziva i pokazuje spremnost da počini silovite napade", istaknuo je Rubalcaba.

Ministar je kazao da je grupa kod koje su pronađeni materijali za izradu bombi, uključujući tajmere, bila spremna za djelovanje.

U operaciji u historijskoj četvrti Raval, nešto poslije ponoći, zaplijenjeno je i više kompjutera, prenio je Reuters.

Španske obavještajne službe upozorile su Francusku, Portugal i Veliku Britaniju da su ekstremisti, većinom pakistanski državljani, spremni uskoro provesti u djelo terorističke napade, izvijestio je na svojoj internet stranici španski dnevnik El Pais ne otkrivajući dodatne detalje.

Španija je doživjela jedan od najtežih terorističkih napada u martu 2004. kada je u bombaškim napadima na četiri voza u Madridu poginula 191 osoba, dok ih je 1.800 ranjeno, podsjetila je britanska novinska agencija.