Oslabljena grupa
0

Teroristi Islamske države potvrdili smrt lidera, imenovan novi vođa organizacije

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Islamska država potvrdila je u četvrtak smrt svog vođe Abu Husseina al-Husseinija al-Quraishija i imenovala Abu Hafsa al-Hashimija al-Quraishija kao njegovu zamjenu, rekao je glasnogovornik skupine u nedatiranoj snimci objavljenoj na njenom Telegram kanalu.

Čini se da je to prva službena objava te grupe o njegovoj sudbini otkako je turski predsjednik Tayyip Erdogan u aprilu rekao da su ga turske obavještajne snage ubile u Siriji.

Islamska država, sjena organizacije koja je nekoć vladala trećinom Iraka i Sirije, nije dala detalje o novom vođi. Pokret je dosegao vrhunac 2014. godine kada je njegov tadašnji poglavar Abu Bakr al-Baghdadi teritoriju koju kontrolisao proglasio halifatom. Bagdadi je ubijen tokom američke vojne operacije u Siriji 2019.

Abu Hussein al-Husseini al-Quraishi preuzeo je dužnost u novembru 2022. nakon što je njegov prethodnik ubijen, također u Siriji. Militanti Islamske države nastavljaju s pobunjeničkim napadima u Siriji i Iraku.

Njihove preostale hiljade teorirsta posljednjih su se godina uglavnom skrivale u udaljenim zaleđima obiju zemalja, iako su još uvijek u stanju izvoditi napade.

Koalicija predvođena SAD-om i savez pod vodstvom Kurda poznat kao Sirijske demokratske snage (SDF) još uvijek izvode napade protiv Islamske države u Sirij, piše Jerusalem Post.