{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Teroristi i dalje u hotelu Oberoi

S
27.11.2008. u 12:20
0
5
Teroristi i dalje u hotelu Oberoi
0
Teroristi i dalje u hotelu Oberoi
Foto: Reuters
Član indijske mornarice izjavio je da bi jedan tegljač koji je nedavno stigao u Mumbai iz Karachija u Pakistanu mogao biti povezan sa terorističkim napadima koji su od srijede uvečer prouzrokovali blokadu ovog grada, smrt 101 osobe i ranjavanje preko 300 ljudi.
Glasnogovornik mornarice, kapetan Manohar Nambiar u četvrtak je izjavio da je "brod lociran i da se trenutno radi na njegovom zaustavljanju i pretraživanju". Nije dato više informacija o brodu, javlja AP.

Nakon sukoba policije i napadača oslobođen je jedan od dva hotela u kojima su teroristi držali taoce, uglavnom strane turiste. Evakuacija iz Taj Mahala je trajala dugo, ali situacija još uvijek nije pod kontrolom jer su se, prema posljednjim izvještajima, u određenim dijelovima zgrade čuli pucnji i eksplozije.

U drugom hotelu u indijskoj metropoli, nekadašnjem luksuznom odmaralištu sa pet zvjezdica, nazvanom Oberoi Trident, oko 100 specijalaca iz redova indijske policije pokušava osloboditi taoce sa 19. sprata.

Nedavno je i ovdje zabilježena veoma jaka eksplozija u desnom dijelu zgrade. Policija sprat po sprat i sobu po sobu traži i spašava preživjele.

Cilj terorističkih napada, prema vijestima američke TV mreže Fox, su američki i britanski turisti, jer su teroristi kod zauzimanja dva luksuzna hotela uzeli pasoše gostiju, tražeći državljane SAD-a i Velike Britanije.

Bijela kuća i State Department najoštrije su osudili napade u Mumbaiju, a predsjednik George W. Bush pomno prati stanje iz Camp Davida, gdje je otputovao u povodu današnjeg praznika Dana zahvalnosti, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe.

State Department je izvijestio da nema podataka o mogućim žrtvama među državljanima SAD, te da su svi djelatnici američkog konzulata u Mumbaiju dobro.

Odgovornost za napade preuzela je do sada nepoznata grupa "Dekanski
mudžahedini", očito nazvana po Dekanskoj visoravni, koja zauzima gotovo cijeli južni dio Indijskog potkontineta.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: