Svijet
0

Termiti izjedaju predsjedničku palaču u Paragvaju

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Arhitekti su zabrinuti zbog najezde termita koja prijeti predsjedničkoj palači u Paragvaju.

"Oni oštećuju strukturu drveta, podove i drvene obloge koje podržavaju pojedine dijelove palače", objašnjava arhitekta Gustavo Glavinich.

On ističe da je desno krilo kultne zgrade već oštećeno i upozorava da su termiti napali i druge dijelove građevine iz 19. stoljeća. Da stvari budu gore, ne napadaju je samo termiti, već i šišmiši, prenosi BBC.

"U toku 2012. godine u očuvanje dijelova palače, koja je sjedište predsjednika, vojnog kabineta i svečanih prostorija, uložili smo pet miliona dolara", kazao je Glavinich iz Ministarstva za javne radove. Međutim, upozorava on, ako se ne nastavi investirati u Palacio de Lopez, situacija će se sigurno pogoršati.

Arhitekta predlaže poduzimanje hitnih mjera u borbi protiv najezde termita i privremeno izmiještanje ureda iz zapadnog krila zgrade.

Ova palača se nalazi u glavnom gradu Paragvaja, Asuncionu, i sjedište je paragvajske vlade, kao i predsjednika Horacija Cartesa. Radovi na zgradi počeli su 1850-ih godina pod vodstvom engleskog arhitekte Alonsa Taylora, ali nije završena sve do 1892.