Jedan od najbogatijih ljudi
3

"Teret" predsjedničkog života: Putin raspolaže s 58 aviona i 20 kuća

Klix.ba
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin kazao je jednom da je predsjedavati Rusijom jednako kao i biti brodski veslač (galiot). No, izgleda da su četiri jahte, koje dolaze sa ovim poslom, nekoliko aviona i bogatstvo, kojim se može šepuriti, dovoljni da se ne želi odreći "teške" dužnosti, tvrde njegovi kritičari.

Putin na raspolaganju ima 58 aviona i helikoptera te 20 kuća s bogatstvom kakvog se ni carevi ne bi postidjeli. Osim toga, kritičari predsjedniku Rusije zamjeraju posjedovanje 11 skupocjenih satova, čija vrijednost premašuje nekoliko njegovih godišnjih plata.

Naime, njihova ukupna vrijednost je 700.000 dolara, dok je Putinova godišnja plata 115.000 dolara, piše u izvještaju ironično nazvanom "Život galiota", koji je djelo lidera opozicije Borisa Nemtsova. On osuđuje Putina zbog ciničnih izjava koje su očigledan izazov milionima Rusa koji jedva uspijevaju preživjeti.

Putin, koji tvrdi da mu je lični dohodak jednak tek četvrtini dohotka njegovog američkog kolege, dugo je demantirao da je stekao ogromno bogatstvo.

"Jedan od najozbiljnijih razloga zbog kojih Putin grčevito želi ostati na vlasti je atmosfera bogatstva i luksuza na koju je navikao", napisali su Nemtsov i koautor izvještaja Leonid Martynyuk, prenosi Reuters.

U zemlji u kojoj više od 20 miliona ljudi jedva sastavlja kraj s krajem, luksuzni život predsjednika je napadan i ciničan izazov za društvo, tvrde oni.

Među mnoštvom detalja o bogatstvu u kojem Putin živi, autori izvještaja stavljaju naglasak na činjenicu da je predsjednik Rusije utrošio 75.000 dolara za opremanje kupatila u službenom avionu.

Tekst o rasipništvu lidera zemlje popraćen je fotografijama luksuznih domova, aviona, helikoptera, automobila i satova. Otkako je Putin na vlasti, na listu imovine dostpune predsjedniku Rusije dodano je devet novih rezidencija, 15 helikoptera, 43 aviona, uključujući Airbus, te flota luksuznih jahti.

"Njegov životni stil se može uporediti sa stilom jednog tajkuna ili oligarha", zaključuju autori izvještaja.