Upućena i dova za Gazu
1.5k

Teravija na Times Squareu: Hiljade muslimana obilježile početak ramazana u New Yorku

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Hiljade muslimana u New Yorku dočekale su u nedjelju navečer muslimanski sveti mjesec ramazan.

Okupivši se na Times Squareu, klanjali su svoju prvu Teraviju, posebnu večernju ramazansku molitvu, koja će se nastaviti kroz sveti mjesec.

Nakon toga su se pomolili za Gazu koja je više od pet mjeseci pod izraelskim napadima.

Odvojeno, ljudi su također klanjali prvu teraviju u Američkom vjerskom centru, koji je pola sata udaljen od glavnog grada Washingtona. Vanjsko dvorište džamije bilo je ispunjeni tokom namaza.

Nakon toga su upućene posebne molitve za sve muslimane, posebno za stanovnike Gaze koji su suočeni sa izraelskim bombardovanem od 7. oktobra 2023. godine.

Gotovo 31.000 Palestinaca, većinom žena i djece, ubijeno je u Gazi od tada, a više od 72.500 drugih je ranjeno usred masovnog razaranja i nestašice potrepština.

Izraelski rat gurnuo je 85 posto stanovništva Gaze u interno raseljenje usred onesposobljavajuće blokade većine hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema UN-u.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi zajamčila pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.