Nakon optužbi javnosti
0

Tepco objavio snimke nuklearne krize u Fukushimi

Klix.ba
Tokijska elektroenergetska kompanija (Tepco) je objavila 150 sati snimaka koji prikazuju topljenje jezgara nuklearnih reaktora u Fukushimi.

Tepco se nada da će time ublažiti kritike o tome da su bili nespremni za nesreću, najgoru koja se desila nakon one u Černobilu.

Na snimcima se mogu vidjeti tenzije i rasprava između radnika i šefova Tepcoa o tome kako se nositi sa nesrećom.

Međutim, veći dio snimaka je bez zvuka, koji je u nekim dijelovima namjerno izbačen, kako bi se sakrio identitet nekih radnika.

Zemljotres od devet stepeni prema Richterovoj skali i cunami koji je njime uzrokovan su 11. marta prošle godine uzrokovali djelimično topljenje jezgra u tri od šest reaktora nuklearne elektrane u Fukushimi.

Nastala radijacija je uzrokovala masovno raseljavanje više od 160.000 ljudi, a dijelovi zemlje oko elektrane neće moći biti naseljeni nekoliko narednih desetljeća.

Tepco je prvobitno odbio da objavi snimke, ali je novi menadžment kompanije odlučio da to ipak uradi nakon što su optuženi za nedostatak transparentnosti.

Tepco se trenutno nalazi pred civilnom tužbom vrijednom 70 milijardi dolara, koju će pokrenuti vlasnici akcija kompanije. Javni tužioci su izjavili da razmišljaju i o krivičnom gonjenju. Međutim, bilo kakav pravni spor bi trajao godinama.