Dobili uvrede i prijetnje
20

Teoretičari zavjere se obrušili na meteorologe: Kriminalci, posmatramo vas

I. M.
© Shutterstock
© Shutterstock
"Ubice," "kriminalci", "mi vas posmatramo." Ovo je samo mali dio prijetnji i uvreda upućenih meteorolozima u AEMET-u, španskoj nacionalnoj meteorološkoj agenciji, posljednjih mjeseci.

Takve poruke dolaze putem društvenih mreža, web stranice, pisama, telefonskih poziva, čak i u obliku grafita nanesenih preko jedne od njenih zgrada.

Zlostavljanje i uznemiravanje "uvijek su se dešavali" nad naučnicima agencije, rekla je za CNN Estrella Gutiérrez-Marco, portparol AEMET-a.

Ali nedavno je došlo do naglog porasta, što se poklopilo s ekstremnim vremenskim prilikama u Španiji. Ozbiljna suša smanjila je nivoe vode na najniže nivoe ikada, što je pogoršano rekordnim aprilskim temperaturama.

Zlostavljanje je postalo toliko teško da je AEMET u aprilu objavio video na Twitteru u kojem poziva na prekid uznemiravanja i traži poštovanje. Čak je i vlada intervenisala. Teresa Ribera, španska ministrica za ekološku tranziciju, objavila je na Twitteru u znak podrške agenciji poruku u kojoj je navela: "Laganje, davanje krila zavjeri i strahu, vrijeđanje... Vrijeme je da se kaže dosta."

Nisu samo španski teoretičari zavjere oni koji uznemiravaju meteorologe. Nacionalne meteorološke službe, meteorolozi i klimatski komunikatori u zemljama od SAD-a do Australije kažu da doživljavaju porast prijetnji i zlostavljanja, često zbog optužbi da preuveličavaju, lažu ili čak kontroliraju vrijeme.