Tvrdio da se nije desilo
56

Teoretičar zavjera Alex Jones mora platiti skoro milijardu dolara odštete porodicama žrtava masakra

F. H.
Foto: Twitter/ Screenshoot
Foto: Twitter/ Screenshoot
Teoretičaru zavjere Alexu Jonesu naređeno je da plati 965 miliona dolara odštete nakon što je lažno tvrdio da je pucnjava u školi Sandy Hook iz 2012. godine prevara.

Porodice osam žrtava i agent FBI-a koji je reagirao na napad tražili su najmanje 550 miliona dolara na suđenju za klevetu u Connecticutu. Tvrdili su da su dezinformacije desničarskog radijskog voditelja dovele do desetljeća uznemiravanja i prijetnji smrću.

U osnovnoj školi Sandy Hook ubijeno je dvadesetero djece i šest odraslih.

Jones, koji je utemeljio zavjerama opterećenu web stranicu i talk show Infowars, godinama je tvrdio da je masakr bio "inscenirana" vladina zavjera da se oduzme oružje od Amerikanaca i da "niko nije umro".

Roditelje žrtava nazvao je "kriznim glumcima" i tvrdio je da neki od njih nikada nisu ni postojali.

Jones sada priznaje da je napad bio "100% stvaran", a to je priznao u augustu na odvojenom suđenju za klevetu u Teksasu.

Dok je presuda čitana u srijedu u Waterburyju, Connecticut, nekih 30 km od mjesta pucnjave 2012. godine, mnoge obitelji bile su vidno emotivne, a neke uplakane.

Trosedmično suđenje obilježilo je emotivno svjedočenje roditelja.

Neki su opisali kako su bili izloženi poplavi internetske mržnje, a drugi su rekli da su se zbog vlastite sigurnosti morali stalno seliti. Otac, Mark Barden, ispričao je kako je čuo da ljudi skrnave grob njegovog sina Daniela "mokreći po njemu i prijeteći da će ga iskopati".

Porotnici su također čuli dokaze da su Jones i njegova tvrtka, Free Speech Systems, zaradili milione dolara prodajom dodataka prehrani, opreme za preživljavanje i drugih proizvoda u Infowars katalogu.

Jones je emitirao kako gleda presudu u srijedu i ruga se sudskom postupku. Također je apelirao na svoje pratitelje da daju hitne donacije i obećao da sredstva neće ići za njegove pravne troškove.

"Novac ne ide ovim ljudima. To ide u borbu protiv ove prevare i ide u svrhu stabilizacije tvrtke," rekao je Jones.