Daleki istok
62

Tenzije u Novoj Kaledoniji dodatno su eskalirale: Francuzi šalju specijalce, raste broj mrtvih

SRNA/Klix.ba
Nova Kaledonija (Foto: X)
Nova Kaledonija (Foto: X)
Još jedna osoba je ubijena, a dvije su povrijeđene na francuskoj pacifičkoj teritoriji Nova Kaledonija dok službe sigurnosti pokušavaju da uspostave red poslije pet noći nemira i pljački, u kojima je nastradalo ukupno šest ljudi.
Novi incident dogodio se u sjevernoj oblasti arhipelaga Kala-Gomen, rekao je vojni general Nikolas Mateos.

On je izjavio da je ubijen muškarac, a povrijeđeni su otac i sin koji su pokušali da pređu barikadu koju su podigli demonstranti.

Grupe teško naoružanih francuskih marinaca i policije patroliraju glavnim gradom Numeom, gdje su ulice pune ruševina nakon još jedne noći nasilja. Do sada je povrijeđeno više stotina ljudi.

Novinari francuske novinske agencije AFP vidjeli su u gradskom kvartu Magenta spaljena vozila i zgrade, kao i da policijske snage za razbijanje nereda pokušavaju da uspostave kontrolu.

Stanovnici su prijavili da su tokom noći čuli pucnjavu, zvuk helikoptera i "velike eksplozije". Moguće je da su to bile detonacije plinskih boca unutar zapaljenih zgrada.

Smatra se da su uzroci nemira ekonomska kriza, socijalne tenzije i politička borba između aktivista koji se zalažu za nezavisnost i francuskih vlasti.

Zvanični Pariz optužio je separatističku grupu poznatu kao CCAT da stoji iza nereda.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je zbog dešavanja na ovom području otkazao niz susreta te je proglasio vanredno stanje dajući izvršnoj vlasti više ovlasti da stavi situaciju pod kontrolu.

Kako je ranije navedeno, protesti su uslijedili zbog predložene reforme izbornog tijela na ovoj teritoriji, a za koje dio političke scene navodi kako bi oslabila zastupljenost autohtonog stanovništva Kanaka.