Nakon posjete Pelosi
1

Tenzije rastu: Kina ušla dronovima u zračni prostor Tajvana, oni ih otjerali raketama

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineske bespilotne letjelice su nekoliko puta preletjele iznad okolnih tajvanskih ostrva, a hakeri su napali njihovu web stranicu ministarstva odbrane.

Ovo su danas saopćile vlasti u Taipeiju, dan nakon posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi koja je razbjesnila Kinu.

Kina je u četvrtak trebala započeti seriju vojnih vježbi oko Tajvana kao odgovor na posjetu Pelosi, od kojih su se neke trebale održati unutar morske i zračne teritorije ostrva od 12 nautičkih milja, navodi ministarstvo odbrane u Taipeiju.

To se nikada ranije nije dogodilo, a visoki zvaničnik ministarstva opisao je potencijalni potez kao "morsku i zračnu blokadu Tajvana".

Kina, koja tvrdi da je Tajvan njihova teritorija, rekla je u četvrtak da su njene nesuglasice sa Tajvanom unutrašnja stvar.

"Naše kažnjavanje onih koji se zalažu za nezavisnost Tajvana izvana je razumno i zakonito", saopćila je kineska Kancelarija za poslove Tajvana.

Kineska novinska agencija Xinhua saopćila je da će se vježbe održati u šest oblasti koje okružuju Tajvan i da će početi u 4 sata ujutro.

U srijedu navečer, samo nekoliko sati nakon što je Pelosi otišla u Južnu Koreju, neidentifikovane letjelice, vjerovatno bespilotne letjelice, letjele su iznad područja ostrva Kinmen, saopćilo je ministarstvo odbrane Tajvana.

General-major Chang Zone-sung iz vojne komande odbrane Kinmena rekao je Reutersu da su bespilotne letjelice došle u paru i da su dva puta uletjele u područje Kinmena u srijedu navečer, oko 21 sat.

"Odmah smo ispalili rakete da damo upozorenje i da ih otjeramo. Nakon toga su se okrenuli. Ušli su u našu zabranjenu zonu i zato smo ih rastjerali", rekao je on.

Jako utvrđena ostrva Kinmen nalaze se nedaleko od jugoistočne obale Kine, u blizini grada Xiamena.

Ministarstvo odbrane je također saopćilo da je njegova web stranica pretrpjela cyber napade i da je privremeno ugašena u srijedu kasno navečer, dodajući da blisko sarađuje s drugim vlastima na poboljšanju cyber sigurnosti kako tenzije s Kinom rastu.

Pelosi, najviši američki posjetilac Tajvana u posljednjih 25 godina, pohvalila je njegovu demokratiju i obećala američku solidarnost tokom svog kratkog zaustavljanja, dodajući da kineski gnjev ne može spriječiti svjetske lidere da tamo putuju.

Kina je pozvala američkog ambasadora u Pekingu na razgovor i zaustavila uvoz nekoliko proizvoda iz Tajvana.

Sigurnost u području oko američke ambasade u Pekingu u četvrtak je bila neuobičajeno pojačana, kao i tokom cijele ove sedmice.

Iako su kineski korisnici društvenih mreža iskalili nezadovoljstvo posjetom Pelosi, nije bilo znakova značajnijih protesta ili poziva na bojkot američkih proizvoda.