Svijet
0

Tenet: Rekao sam Bushu što ga čeka u Iraku

FENA
Bivši direktor CIA-e George Tenet uskoro će pustiti u prodaju svoju knjigu ‘U centru oluje’. U toj knjizi govori kako je CIA upozorila predsjednika Busha sedam mjeseci prije invazije na Irak, da bi se SAD mogao susresti s teškim posljedicama na tom teritoriju.

Demokrati su komentirali kako je ta knjiga još jedan u nizu dokaza da Bush nije saslušao sve činjenice o posljedicama iračkog rata prije nego je nagovarao Senat da izglasa odobrenje ulaska u rat, a oni ga velikodušno prihvatili, javile su u subotu agencije.

'Tenetova knjiga pokazuje što nije u redu s ovom administracijom. Nikada ne žele saslušati činjenice. Nikada ne žele debatirati o tome što je ispravno', rekao je demokratski senator Charles Schumern zaboravljajući pri tom da se ni demokrati nisu potrudili saznati više o posljedicama rata u Iraku prije nego su ga odobrili.

'Žao mi je što Tenetova knjiga nije izašla ranije', komentirao je senator Harry Reid situaciju u kojoj je 'lako biti general poslije bitke'.

Tenet u knjizi navodi svoja najcrnja predviđanja prije rata, koja su se na kraju i ostvarila: procvat globalnog terorizma usmjerenog protiv SAD-a, produbljavanje islamske anatipatije prema SAD-u, nestabilan režim u Iraku koji prijeti nestabilnosti u regiji, ometanje ravnoteže zalihe nafte, te ozbiljne deformacije Atlantskog saveza.