Zima kao proljeće
22

Temperaturni rekordi padaju širom Evrope, i po 10 stepeni više od prosjeka

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Temperature u januaru dostigle su najviši nivo u svim zemljama širom Evrope. Nacionalni rekordi su pali u osam zemalja, a regionalni rekordi u još tri.

U Varšavi, u Poljskoj, u nedjelju je bilo 18,9 stepeni celzija, dok je u Bilbau u Španiji izmjereno 25,1 stepeni što je više od 10 stepeni iznad prosjeka.

Ovakve temperature se bilježe u trenutku kada se Sjeverna Amerika suočava sa jakim zimskim olujama, nekoliko dana nakon smrtonosnog hladnog naleta u kojem je preminulo više od 60 ljudi.

Temperature u Holandiji, Lihtenštajnu, Litvaniji, Latviji, Češkoj, Poljskoj, Danskoj i Bjelorusiji srušile su rekorde. Rekordi mjernih stanica oboreni su i u Njemačkoj, Francuskoj i Ukrajini.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Temperatura zabilježena u Varšavi 1. januara bila je 4 stepena viša od prethodnog rekorda za mjesec, a rekordna temperatura u Bjelorusiji iznosila je 16,4 stepeni celzija što je za oko 4,5 stepena iznad prethodnog rekorda.

U Španiji, novogodišnje temperature u Bilbau bile su ekvivalentne prosjeku u julu, a dijelovi Katalonije, uključujući Barselonu, podliježu ograničenjima korištenja vode.

Rekordi se stalno obaraju, piše BBC, ali je veoma neobično da razlika bude veća i za deset stepeni.

U Švicarskoj su temperature dostigle 20 stepeni, a toplo vrijeme pogodilo je skijališta širom Alpa.

Ipak, nije svuda toplo u Evropi. Niže temperature i snijeg se predviđaju u dijelovima Skandinavije, a očekuje se da će temperatura u Moskvi do vikenda pasti na -20 stepeni.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Samo nekoliko dana ranije, Velika Britanija, Irska, Francuska i Španija proglasile su 2022. najtopliju godinu u historiji mjerenja.

U Velikoj Britaniji je svaki mjesec osim decembra bio topliji od prosjeka. U decembru je padao snijeg u velikim dijelovima zemlje, iako su uslovi sada blaži i vlažniji.

Toplotni talasi su postali češći, intenzivniji i duže traju zbog klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

Međutim, zimski događaji poput ovih nemaju isti ljudski utjecaj kao ljeti.

Svijet se već zagrijao za oko 1,1 stepen celzija otkako je počela industrijska era, a temperature će nastaviti rasti osim ako vlade širom svijeta ne naprave istinsko smanjenje emisija.