Tri smrtna slučaja
66

Temperature u Indiji prelaze 50 stepeni, u Delhiju izmjereno rekordnih 52,3 stepena

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Temperature u dijelovima sjeverne i centralne Indije premašile su 50 stepeni, dok se ova zemlja bori s ekstremnim uvjetima toplotnog vala.

Ove sedmice je u više od 37 indijskih gradova izmjerena temperatura viša od 45 stepeni. Danas (srijeda) je u Delhiju temperatura dostigla rekordnih 52,3 stepena. Indijska meteorološka služba je izdala upozorenje na visoke temperature u dijelovima grada.

Sud u Delhiju je obustavio rad u utorak nakon što je sudija ustanovio da je prevruće za rad u prostorijama bez klima uređaja.

Churu u zapadnoj državi Rajasthan i Sirsa u sjevernoj državi Haryana su bili među najtoplijim mjestima u Indiji s temperaturama višim od 50 stepeni.

U Jaipuru u Rajasthanu su zabilježena tri smrtna slučaja uzrokovana toplotnim udarima.

Indijsko ljeto, koje traje od marta do septembra, obično je vruće i vlažno, međutim, meteorolozi tvrde da će toplotni valovi ove godine biti intenzivniji i duži. Ovog mjeseca je u Rajasthanu i Gujaratu bilo devet do 12 dana tokom kojih su vladali toplotni valovi i temperature između 45 i 50 stepeni.

U junu će minimalne temperature vjerovatno biti iznad normalnih. Također, za ovu godinu se predviđa iznadprosječna sezona monsuna. Očekuje se da će monsun zahvatiti obalu južne države Kerale 31. maja.