Globalno zagrijavanje
0

Temperature na Arktiku dosegle maksimum

FENA
Temperatura na Arktiku dosegla je historijski maksimum, a početkom jeseni bila je pet stepeni iznad normalne razine, navedeno je u izvještaju američke agencije za klimu NOAA za 2007., objavljenom u petak.

Godina 2007. bila je najtoplija od početka mjerenja, rast temperatura oko Sjevernog pola koji se bilježi od sredine 60-ih godina prošlog vijeka nastavlja se, a površina leda u ljetnim mjesecima drastično se smanjuje.

Njemački istraživački brod ledolomac "Polarstern" oplovio je ljetos Sjeverni pol i postao prvi brod u historiji koji je to uspio.

Ne mogu se isključiti dramatične posljedice topljenja leda za ukupnu klimu na zemlji, izjavila je u petak profesorica Karin Lochte, direktorica njemačkog Instituta za istraživanje polova i mora Alfred Wagner (AWI). Prema njenim riječima, još nije jasno hoće li se smanjenje površine leda zaustaviti ili će doći do novih zahlađenja.

Kratkoročno topljenje leda omogućilo je brodu "Polarstern" da u okviru svoje arktičke ekspedicije prođe kroz legendarni Sjeverozapadni prolaz. Brod je dionicu kroz taj prolaz kojim dosad nije bila moguća plovidba preplovio za četiri dana, s tim što dionica nije bila potpuno slobodna od leda, izjavio je kapetan ledolomca Stefan Schwarze.

Sjeverozapadni prolaz iznad Sjeverne Amerike, u slučaju da je plovidba njime moguća, smatra se najkraćim morskim putem između Evrope i Dalekog istoka.

"Polarstern" je na kruženju oko Sjevernog pola zabilježio da je ledeni pokrivač na Arktiku manji nego ikada ranije. Kao posljedica toga, javlja se strah da će se Arktički okean i dalje zagrijavati i emitirati dodatnu toplinu u atmosfere, izjavila je Lochte.

Prema njenim riječima, potraga za objašnjenjima topljenja leda u slijedećih će nekoliko godina biti najvažnija zadaća naučnika koji se bave istraživanjem polarnih krajeva. Jasno je međutim da je ljudski uticaj pojačao intenzitet prirodne pojave, smatra Lochte.

Prema podacima američke agencije NOAA, led na Arktiku s 4,3 miliona četvornih kilometara u septembru 2007. dosegao je najmanju ikad izmjerenu površinu. U odnosu na prosjek od 1979. do 2000., površina leda manja je za 39 posto.

U 2008. nastavlja se trend topljenja leda, a površina od 4,7 miliona četvornih kilometara u septembru 2008. samo je neznatno veća nego u prethodnoj godini.

Na izvještaju NOAA-e radilo je 46 naučnika.

Smanjuju se i ledenjaci na Grenlandu, a njihovo topljenje najviše utiče na razinu mora. U području Arktika razina mora diže se godišnje za oko 1,9 milimetara.

Predstavnici američke agencije opisali su fenomen topljenja leda kao domino efekt. Zbog nestanka leda okeanska voda je jače izložena suncu i više se zagrijava. Topliji zrak i voda utječu na biljni i životinjski svijet. Osim toga, smanjuje se i količina zimskog leda, koji se održava do ljeta.

"Riječ je o osjetljivom sistemu koji često relativno brzo i dramatično ukazuje na promjene", izjavio je istraživač okeana u NOAA-i James Overland, prenosi Hina.

Zbog svega toga, broj sobova i morževa mogao bi se neprestano smanjivati, a i sjevernim medvjedima ostaje sve manje područja za lov, upozorili su američki znanstvenici. Istodobno, mnoge vrste gusaka raširile su svoja staništa na Arktiku, jer im topljenje leda omogućuje bolju ishranu.