Yves De Kermabon
0

"Temelj EULEX-a je plan 'zajednička akcija'"

FENA
Zakonski temelj pravosudne i policijske misije Europske unije na Kosovu je EULEX je plan "zajednička akcija", dokument koji je donijelo 27 zemalja članica EU-a, uključujući i one države koje nisu priznale neovisnost Kosova, kazao je šef misije Yves De Kermabon u razgovoru za beogradski list Danas od utorka koji prenosi i dio beogradskih elektroničnih medija.

On je kazao da je misija EULEX "tehnička" i da "nije umiješana u pitanja koja se tiču statusa Kosova, jer su ona stvar država članica Europske Unije".

Prema njegovim riječima, EULEX nije na Kosovu da bi donosio zakone, nego da bi pomogao u provođenju vladavine prava u korist svih građana.

De Kermabon je naveo da misija ima jedinstveni zapovjedni lanac, što znači da njezin šef izvještava svih 27 zemalja članica EU-a o radu misije preko visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane, a visoki predstavnik će podnositi izvješća glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu.

On je rekao i da je za šest točaka o kojima su UN i Beograd postigli dogovor, odgovorna UN-ova misija na Kosovu UNMIK.

De Kermabon je rekao i da je prioritet EULEX-a vladavina prava i kako će osigurati da svi građani Kosova, bez obzira na etničku pripadnost, imaju pristup pravosuđu i pravo na pošteno suđenje.

"Tu smo da bismo riješili i imovinska pitanja, što će imati učinak kada je riječ o velikom broju ljudi iz svih zajednica", rekao je Danasu De Kermabon.

Upitan "da li je poslije pristanka Srbije na EULEX uspostavio kontakt s Beogradom", De Kermabon je odgovorio da je spreman za razgovore.

"Spreman sam da razgovaram s njima. Vladavina prava ima potrebe za tehničkom suradnjom. Kontakt s Beogradom je apsolutno potreban, kao što će biti potreban kontakt sa Skopljem", kazao je De Kermabon.