{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Temelj EULEX-a je plan 'zajednička akcija'"

F
17.12.2008. u 08:28
0
0
"Temelj EULEX-a je plan 'zajednička akcija'"
0
"Temelj EULEX-a je plan 'zajednička akcija'"
Zakonski temelj pravosudne i policijske misije Europske unije na Kosovu je EULEX je plan "zajednička akcija", dokument koji je donijelo 27 zemalja članica EU-a, uključujući i one države koje nisu priznale neovisnost Kosova, kazao je šef misije Yves De Kermabon u razgovoru za beogradski list Danas od utorka koji prenosi i dio beogradskih elektroničnih medija.
On je kazao da je misija EULEX "tehnička" i da "nije umiješana u pitanja koja se tiču statusa Kosova, jer su ona stvar država članica Europske Unije".

Prema njegovim riječima, EULEX nije na Kosovu da bi donosio zakone, nego da bi pomogao u provođenju vladavine prava u korist svih građana.

De Kermabon je naveo da misija ima jedinstveni zapovjedni lanac, što znači da njezin šef izvještava svih 27 zemalja članica EU-a o radu misije preko visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane, a visoki predstavnik će podnositi izvješća glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu.

On je rekao i da je za šest točaka o kojima su UN i Beograd postigli dogovor, odgovorna UN-ova misija na Kosovu UNMIK.

De Kermabon je rekao i da je prioritet EULEX-a vladavina prava i kako će osigurati da svi građani Kosova, bez obzira na etničku pripadnost, imaju pristup pravosuđu i pravo na pošteno suđenje.

"Tu smo da bismo riješili i imovinska pitanja, što će imati učinak kada je riječ o velikom broju ljudi iz svih zajednica", rekao je Danasu De Kermabon.

Upitan "da li je poslije pristanka Srbije na EULEX uspostavio kontakt s Beogradom", De Kermabon je odgovorio da je spreman za razgovore.

"Spreman sam da razgovaram s njima. Vladavina prava ima potrebe za tehničkom suradnjom. Kontakt s Beogradom je apsolutno potreban, kao što će biti potreban kontakt sa Skopljem", kazao je De Kermabon.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
SDA će za člana Predsjedništva BiH kandidirati?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: