Svijet
0

Telefonski trag terorista vodi ka Austriji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Austrijska služba za odbranu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) dobila je informacije da su teroristi koji su počinili krvoproliće u Mumbaiju u Indiji kontaktirali preko jednog austrijskog telefonskog broja, piše bečka štampa.

Prema novinskim navodima, pitanje - da li su terorističke akcije barem djelomično planirali u Austriji, treba da riješe službenici BVT-a.

Oni nisu željeli da potvrde pisanje indijske štampe prema kojima su teroristi koristili i jednu austrijsku SIM karticu, odnosno mobilni broj.

Teroristi su komunicirali preko "fiksnog broja nevezanog za mjesto". Takvi brojevi mogu da se dobiju bez predbroja grada u kojem se nalazi telefon.

Prema podacima Telecoma Austria, takav broj može se dobiti samo uz zahtjev podnesen u zemlji. To znači da su teroristi bili u Austriji ili da u toj zemlji imaju saučesnike.

Također, austrijska štampa piše da se radi o broju koji je dio paketa Telecom Austria prodavanog u drugim zemljama Evrope.

Još uvijek je nejasno da li su teroristi razgovore vodili i iz Austrije. Naime, preko Interneta, odnosno "voipa" (Voice over IP - Channel) moguće je da se sa svakog telefona u svijetu koristi taj broj, pišu austrijske novine.

BVT s državnim tužilaštvom radi na utvrđivanju svih brojeva koji su pozivani ili s kojih je pozivan taj broj u Austriji.

"Nalazimo se tek na početku istrage", rekli su u BVT-u.