Svijet
0

Telefonski razgovor Bush-Abbas o mirovnom procesu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas razgovarao je u srijedu s američkim kolegom Georgeom W. Bushom o izraelsko-palestinskim pregovorima u toku, u cilju postizanja sporazuma o palestinskoj državi, saopćio je glasnogovornik palestinskoga predsjednika.

"Predsjednik Bush je prenio predsjedniku Abbasu da je spreman da intervenira u pregovorima ako to bude trebalo", rekao je Abu Rudeina iz Ljubljane, gdje je Abbas stigao u srijedu u dvodnevnu posjetu.

Bush, koji je bio inicijator telefonskog razgovora, također je uvjerio da će njegova državna tajnica Condoleezza Rice razgovarati s obije strane, u cilju postizanja dogovora, te da će polovinom jula primiti palestinske i izraelske pregovarače u Washingtonu.

"Naš cilj i dalje ostaje formiranje nezavisne palestinske države, i ja vjerujem da ćemo postići taj cilj", rekao je Bush, prema riječima palestinskoga glasnogovornika.

Abbas je, sa svoje strane, insistirao na "nužnosti postizanja dogovora do kraja ove godine".

"Treba upotrijebiti sve napore kako bi se odstranile sve prepreke s kojima se suočavamo", rekao je Mahmud Abbas američkom predsjedniku, a prenosi ga Abu Rudeina.