U slučaju novih sankcija
1

Teheran zatvara Ormuski moreuz ukoliko se nađe u opasnosti

SRNA
Predsjedavajući iranskog združenog štaba vojske general Hassan Firuzabadi rekao je da će Iran zatvoriti Ormuski moreuz ukoliko se nađe u opasnosti, javila je "Press TV".

"Planiramo da zatvorimo Ormuski moreuz, jer vojska mora uvijek sve da isplanira", rekao je Firuzabadi na marginama konferencije u Teheranu.

Jedan iranski parlamentarac ponovio je danas da će Teheran da zatvori strateški prolaz u Perijskom zalivu ako Zapad pojača sankcije protiv Irana.

"Ako potpuno padnemo pod sankcije nećemo dozvoliti ni kap nafte da prođe kroz Ormuz", rekao je Arslan Fathipour, šef ekonomske komisije u iranskom Madžlisu (parlamentu).

Neki iranski i vojni zvaničnici već su zaprijetili da će upotrijebiti sva sredstva, uključujući zatvaranje moreuza, ako sankcije Zapada oko kontroverznih nuklearnih aktivnosti Teherana nanesu štetu izvozu Irana i interesima Islamske Republike.

U januaru, ministri spoljnih poslova EU odobrili su nove sankcije protiv Teherana, koje zabranjuju svojim članicama da kupuju iransku sirovu naftu. Sankcije su stupile na snagu u nedjelju.

Štaviše, SAD uvele su novu rundu sankcija Iranu u junu, čija su meta finansijske institucije bilo koje zemlje koja kupi iransku naftu.