Svijet
0

Teheran za sada kontroliše posljedice sankcija

SRNA
Iran je do sada mogao da kontroliše posljedice međunarodnih sankcija koje su uvedene zbog kontroverznog nuklearnog programa, izjavio je predsjednik Mahmud Ahmadinedžad.

"Iran je u ekonomskom ratu s neprijateljem", izjavio je Ahmadinedžad na iranskoj državnoj televiziji, aludirajući na zapadne sile koje optužuju Teheran da ima program koji će dovesti do proizvodnje nuklearnog oružja, što Iran demantuje.

On je rekao da su sankcije, za koje je smatrano da će paralisati zemlju, dovele do pada prodaje nafte, što je uticalo na iransko tržište, jer ono zavisi od nafte. Ali, on je napomenuo da je Iran do sada mogao da kontrolište taj udarac koji nije bio onakav kakav su predvidjele zapadne zemlje.

"Oni su mislili da će zemlja propasti, ali to se nije desilo", rekao je Ahmadinedžad.

Zapadne zemlje su od početka godine uvele embargo na naftu iz Irana. Sankcije su izazvale pad izvoza nafte i nestašicu deviza u Iranu, što je dovelo do povećanja inflacije u zemlji.

Ahmadinedžad je rekao da će vlada pripremiti dugoročne planove da bi Iran smanjio zavisnost od tržišta s naftom.

"Nećemo više dozvoliti da zapadne zemlje koriste ekonomske mjere koje postaju sredstvo pritiska“, rekao je Ahmadinedžad, ne želeći da iznosi detaljnije podatke o uticaju sankcija na Iran, već je samo priznao da najviše trpi stanovništvo.