Svijet
0

Teheran unaprijedio kontroverzni program obogaćivanja uranijuma

SRNA
Iran je značajno unaprijedio svoj kontroverzni program obogaćivanja uranijuma, navodi se u novom izvještaju kontrolne agencije UN, što bi mogao da bude uvod u nove pritiske na Islamsku Republiku sa zapada.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u povjerljivom dokumentu koji je Reuters dobio na uvid navodi da njena misija u Teheranu ove sedmice nije bila uspješna. Delegacija IAEA pokušala je da od Irana dobije dokaze da Teheran u tajnosti ne pravi atomsku bombu.

 "Agencija i dalje ozbiljno brine zbog moguće vojne dimenzije u iranskom nuklearnom programu", navodi se u novom kvartalnom izvještaju IAEA.

U dokumentu se ističe da je Iran značajno proširio aktivnosti u svom glavnom nuklearnom postrojenju nedaleko od grada Natanza, kao i u podzemnom objektu Fordov.

Obogaćivanje uranijuma može se iskoristiti za proizvodnju goriva za atomske centrale, ali i za atomsku bombu. Zapad sumnja da je to krajnji cilj Teherana, a Iran to demantuje.

IAEA navodi da je u Natanzu u septembru funkcionalno 37 kaskada za obogaćivanje uranijuma, dok ih sada ima 52.

Zapadne zemlje i Izrael naročito brinu zbog napretka programa u postrojenju Fordov, pošto se u njemu vrši fina obrada uranijuma do nivoa koji je veoma blizu materijala za nuklearnu bombu.
Ova fabrika nalazi se, kako se procjenjuje, na oko 80 metara ispod stjenovitog tla, što ga štiti od potencijalnih izraelskih ili američkih vojnih udara.