Svijet
0

Teheran treba nastaviti pregovore s UN-om

FENA
Iranska vlada bi sljedeće sedmice trebalo da nastavi pregovore s državama stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačkom o spornom nuklearnom programu, kada se očekuje konačni odgovor Teherana vezan za obogaćivanje urana, javila je u ponedjeljak iranska novinska agencija ISNA.

Agencija se poziva na zamjenika predsjednika iranskog parlamenta Emada Hosseinija, u čijoj izjavi se naglašava da će se dvije strane susresti sljedeće sedmice, ali se ne navodi tačan datum.

Visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Javier Solana je početkom mjeseca ponudio vladi u Teheranu više inicijativa ne bi li se ta zemlja uvjerila da suspendira program obogaćivanja urana, prenijela je agencija DPA.

Iran još uvijek nije odgovorio na te ponude, a glavni zahtjev Vijeća sigurnosti UN-a - da prestane obogaćivati uran već su odbili najviši iranski zvaničnici.

Vijeće sigurnosti UN-a je već donijelo tri rezolucije, uključujući onu o uvođenju finansijskih sankcija Iranu.

Zemlje članice EU-a su prošle sedmice odlučile zamrznuti bankovne račune Teherana u inozemnim bankama, jer ta zemlja nastavlja obogaćivati uran i raditi na svome nuklearnom programu.