Times
0

Teheran spreman za svoju prvu atomsku bombu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran je spreman da proizvede svoju prvu atomsku bombu, piše Times pozivajući se na zapadne obavještajne izvore.

Teheran je usavršio tehnologiju za proizvodnju i detoniranje nuklearne bojeve glave, a za početak tog procesa, koji bi mogao da bude okončan u roku od godinu dana, čeka se samo na naređenje vrhovnog lidera, ajatolaha Alija Khamneia.

Iran je 2003. godine obustavio istraživački program namijenjen nuklearnom naoružavanju zbog prijetnje od američke invazije Iraka, ali je do tada već savladao neophodnu tehnologiju proizvodnje uranijuma.

Iransko ministarstvo odbrane već godinama ima tajno odjeljenje za nuklearno istraživanje u kojem je zaposleno više stotina naučnika i za taj program se izdvaja na milijarde dolara.

List podsjeća da je Washington dao rok Teheranu da do idućeg mjeseca ponovo pokrene razgovore o rješavanju nuklearne krize, mada su nade da bi zaista moglo da dođe do nekog konstruktivnog angažmana gotovo potpuno raspršene poslije neuspjelih prodemokratskih protesta.

Istovremeno, Izrael ponavlja da će napasti Iran u slučaju da ti razgovori propadnu.

Iran je, međutim, trenutno do te mjere obuzet unutrašnjom borbom za vlast da bi takva eskalacija vlastima u Teheranu bila dobrodošla, smatra Times.