Optužbe protiv Erdogana
0

Teheran poručio Ankari: Ili promjena taktike ili problemi

SRNA
Yahya Rahim-Safavi
Yahya Rahim-Safavi
Glavni pomoćnik vrhovnog vođe Irana general potpukovnik Yahya Rahim-Safavi poručio je Turskoj da mora radikalno da promjeni svoju politiku prema Siriji, odbrambenom štitu NATO-a i promovisanju muslimanskog sekularizma u arapskom svijetu ili će se suočiti sa problemima u odnosu prema svom i susjednim narodima.

U intervjuu za novinsku agenciju Mehr on je poziv turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana arapskim zemljama da usvoje turski sistem demokratije opisao kao "neočekivan i nezamisliv". "Ponašanje turskih državnika prema Siriji i Iranu je pogrešno i vjerujem da ono služi interesima SAD", rekao je Safavi. On je dodao da ako se Turska ne distancira od ovakvog nekonvencionalnog političkog ponašanja protiv nje će se okrenuti i turski narod i susjedne zemlje kao što su Sirija, Irak i Iran.

"Mislim da Turci idu pogrešnim putem. Može se desiti da su im taj put utrli Amerikanci", rekao je Rahim-Safavi. On je dodao da su Turci do sada načinili nekoliko strateških greški. "Jedna je Erdoganova posjeta Egiptu i predstavljanje sekularnog modela u toj zemlji. To je neočekivano i nezamislivo jer su Egipćani muslimani", rekao je on. Safavi je rekao da su trgovinske veze sa Turskom, koja je uvoznik iranskog gasa i izvoznik velikog broja proizvoda, u opasnosti ukoliko Ankara ne ne promijeni taktiku.

"Ako turski politički lideri ne promijene spoljnu politiku i ne promijene veze sa Iranom, u smislu da one budu jasnije, susrešće se sa problemima. Ako, kako tvrde, žele da povećaju vrijednost ugovora sa Iranom na 20 milijardi dolara onda će morati da udovolje Iranu", rekao je on. Turska i Iran, dva glavna susjeda na Bliskom istoku koje nisu arapske zemlje, pokušavaju da povećaju uticaj u arapskom svijetu koji se suočava sa najvećim promjenama od pada Otomanskog carstva.

Teheran je optužio Erdogana da služi američkim interesima protivljenjem politici pooštrenih mjera sirijskog predsjednika Bashara al Assada protiv demonstranata i pristankom da rasporedi raketni sistem odbrane NATO-a. Dok je Teheran apelovao na svog saveznika Siriju da sluša legitimne zahtjeve svog naroda Erdogan je predvidio da će Assad biti smijenjen prije ili kasnije i spreman je da uvede sankcije Damasku uprkos uloženom vetu Rusije i Kine na akciju UN.

Međutim, odluka Turske da rasporedi NATO sistem za rano upozorenje na raketni napad, najviše je naljutila Teheran koji to vidi kao američku zavjeru da zaštiti Izrael. Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Khamenei opisao je "arapsko proljeće" kao "islamsko buđenje" predviđajući da će narodi na Bliskom istoku koji su zbacili diktatorske režime koje je pomagao Zapad slijediti put Irana nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Analitičari kažu da su ustanci u arapskim zemljama većinom sekularne prirode. Erdoganovo zagovaranje sekularne muslimanske demokratije, koju je predstavio tokom posjeta Egiptu, Tunisu i Libiji prošlog mjeseca, daleko od poruke koju Iran želi prenese u regionu.