Svijet
0

Teheran dopustio IAEA-i postavljanje kamera za nadgledanje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad založio se danas, povodom obilježavanja 28. godišnjice iranske revolucije, za nastavak nuklearnog programa u ovoj zemlji koji bi bio u okvirima međunarodnih pravila.

"Mi smo spremni da razgovaramo, ali ne i da prekinemo naše aktivnosti", izjavio je Ahmadinedžad u televizijskom govoru, o čemu je javio Reuters.

Takođe je danas zvanični Teheran dozvolio nadgledanje i postavljanje kamera Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u glavni iranski atomski proizvodni centar.

Uslijedilo je to samo 10 dana prije 21. februara - ultimativnog roka koji je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija dalo Iranu za obustavljanje programa obogaćivanja urana.

U saopćenju iranske organizacije za atomsku energiju navodi se da je IAEA postavila stalne kamere u objektima u Natanzu gdje se provodi kontroverzni proces obogaćivanja urana kako bi Agencija mogla "korjenito" da nagleda taj centar.

Prethodno je konzervativni iranski parlament odobrio dokument i naložio vladi da ponovo razmotri saradnju sa IAEA-om, prenijela je agencija DPA.

Zamjenik direktora iranske organizacije za atomsku energiju Ali Askar Soltanie izjavio je u subotu kako će Teheran nastaviti saradnju s IAEA-om uprkos odluci da zamrzne tehničku saradnju.

Uprkos fleksibilnost koju je Iran nedavno pokazao, posmatrači sumnjaju da će Teheran popustiti i prekinuti sa programom obogaćivanja urana.

Glavni iranski pregovarač za nuklearni program Ali Laridžani rekao je da Islamska republika teži posebnom putu u nuklearnim aktivnostima i da je taj put potpuno transparentan i pod stalnim nadzorom IAEA, te da Teheran ostaje pri obavezama preuzetim sporazumom.

Prema nezvaničnim informacijama vlasti u Teheranu planiraju da udvostruče sadašnji broj na ukupno 656 cetrifuga za program obogaćivanja urana.