O svemu pomalo
86

Tegeltija na konferenciji u Minhenu zabrinut zbog izjava o Ukrajini, govorio o nametanju zakona u BiH

B. R.
Zoran Tegeltija (Screenshot: Vijeće ministara BiH)
Zoran Tegeltija (Screenshot: Vijeće ministara BiH)
Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija (SNSD) je, kako je kazao, zabrinut izjavama pojedinih na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji o rusko-ukrajinskoj krizi. Jednom od komesara Evropske unije je govorio o političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

Tegeltija i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković (SDA) prisustvuju ovoj konferenciji. Tegeltija je kao dvije teme, koje su najaktuelnije, istakao klimatske promjene i pandemiju koronavirusa. Ipak, ocijenio je da će ova konferencija najviše biti obilježena rusko-ukrajinskom krizom. Izdvojio je to što nisu bili prisutni predstavnici Rusije.

"Teško da ova konferencija može dati odgovor na krizu u Ukrajini, jer učestvuje samo jedna stvar. Nema predstavnika Ruske Federacije koji bi dali odgovore", ocijenio je.

Tegeltiju zabrinjavaju, kako je rekao, čudne i teške izjave - od poziva na naoružanje Ukrajine do prijetnji ekonomskim sankcijama. Među onima je koji smatraju da je dijalog jedino rješenje.

"Mi u Bosni i Hercegovini znamo da se samo dijalogom može doći do dobrog rješenja", dodaje.

Zaključio je da je po Bosnu i Hercegovinu samo po sebi dobro to što je učesnica Minhenske sigurnosne konferencije.

Tokom održavanja konferencije sastao se i sa evropskim komesarom za finansije i administraciju Johannesom Hahnom kojem je poručio da su "politička previranja u Bosni i Hercegovini izazvana nametanjem zakona od odlazećeg visokog predstavnika".

Johannes Hahn i Zoran Tegeltija (Foto: Vijeća ministara BiH)
Johannes Hahn i Zoran Tegeltija (Foto: Vijeća ministara BiH)

Tegeltija mu je naveo da su institucije Bosne i Hercegovine opredjeljene članstvu u Evropskoj uniji, ali uz "puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ocijenio je da je Bosna i Hercegovina napravila, kako je naglasio, iskorak po brojnim pitanjima u evropskim integracijama, saopćili su iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.