"Poput Covid maske"
36

Ted Cruz: Pojedini nose ukrajinske zastave kako bi dokazali svoju moralnu superiornosti

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nošenje ukrajinske zastave je "signaliziranje vrline" odnosno izigravanje moralne superiornosti nešto kao korištenje Covid maske, kazao je teksaški senator Ted Cruz.

"Za demokrate ovo je postao znak vrline", rekao je senator u svom podcastu Verdict with Ted Cruz, pokazujući broševe koje političari često nose kako bi pokazali solidarnost s Ukrajinom.

"Ukrajinska zastava je postala poput Covid maske. To je znak da pokažete svoje vrline", dodao je.

I demokrati i republikanci primijećeni su kako nose šalove, kravate i sakoe u bojama ukrajinske nacionalne zastave od ruske invazije prošle godine. Ali Cruz je kazao da "ljevičari koji se šepure s ukrajinskim zastavama" zapravo tjeraju Amerikance.

"Dok vidimo sve te ljevičare kako se šepure s ukrajinskim zastavama, i kako skoro plešu s njihovom odanošću gospodinu Zelenskom to tjera milione Amerikanaca koji govore uredu ako su za to, ali ja nisam"

Mnogi republikanci žele da Putin izgubi, ali su nezadovoljni što su na istoj strani s liberalima, dodao je.

Istaknuti republikanci sve više dovode u pitanje pristup Joe Bidena, a mnogi pozivaju na prestanak vojne i financijske pomoći.

"Strpljenje Kongresa za neograničenu predanost ratu u Ukrajini polako blijedi, a s republikanskom većinom u Domu, mislim da ćete vidjeti mnogo više nadzora nad tim", rekao je Cruz.

Prošlosedmičnu posjetu Bidena Ukrajini osudili su istaknuti republikanci, koji su sugerirali da je umjesto toga trebao posjetiti američko-meksičku granicu ili Istočnu Palestinu u državi Ohio, gdje je iskakanje voza iz tračnica izazvalo curenje hemikalija.

Tokom sastanka s gospodinom Zelenskim, Biden obećao je dodatnih 500 milijuna dolara vojne pomoći.