Svijet
33

Ted Cruz: Ako postanem predsjednik, protjerat ću 12 miliona ilegalnih imigranata

Klix.ba
Ted Cruz (Foto: EPA)
Ted Cruz (Foto: EPA)
Američki senator i kandidat za predsjednika države Ted Curz pokazao je da može kopirati radikalne desničarske stavove svoga protivnika iz Republikanske partije, Donalda Trumpa.

Naime, Cruz je u posljednjem pojavljivanju u emisiji televizije Fox News "The O'Reilly Factor" istakako da će, ukoliko postane predsjednik Sjedinjenih Američki Država, protjerati svih 12 miliona ilegalnih imigranata za koje se pretpostavlja da u ovom trenutku žive i rade u SAD-u.

Cruz je tako krenuo stazama Trumpa koji odavno zagovara poteze poput deportacije osoba bez ispravnih dokumenata, jačanje granica i podizanje zidova između Meksika i SAD-a.

Cruz je otišao korak dalje i obećao da će deportovanim ljudima zabraniti povratak u Sjedinjene Američke Države.

"Trebali bi sprovesti zakon. Federalni zakon nalaže da sve osobe koje ovdje žive ilegalno moraju biti privedene i deportovane", rekao je Cruz.

Također, isto kao Trump, Cruz je rekao da želi izgraditi zid duž američko-meksičke granice, pojačati granično osoblje tri puta i uvesti biometrijski sistem kako bi se vrlo brzo znalo da li je neko ostao duže nego što mu nalaže viza.