Svijet
0

Tbilisi traži od UN-a istragu o protuzračnoj odbrani u Abhaziji

FENA
Tbilisi je u ponedjeljak zatražio od Ujedinjenih nacija da provedu istragu o korištenju sistema protuzuračne odbrane na teritoriju proruske separatističke regije Abhazije, u Gruziji, koja je dan ranije potvrdila kako je oborila dva gruzijska bespilotna aviona.

Gruzijsko ministarstvo vanjskih poslova je zatražilo od UN-a "da odmah otvori istragu o prisustvu i korištenju sistema protuzračne odbrane u zoni sigurnosti i da obavijesti međunarodnu zajednicu o svojim rezultatima", navodi se u saopćenju.

Gruzija je demantirala da je izgubila bilo kakav avion u nedjelju i abhazijske tvrdnje nazvala "provokacijom Rusije koja propagandom pokušava pripremiti teren za svoju vojnu intervenciju".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je u nedjelju optužilo Tbilisi da "namjerno diže napetosti" šaljući bespilotne avione u "zabranjenu" zonu iznad Abhazije.

Optuživši Gruziju da priprema "vojnu operaciju" protiv Abhazije, Rusija je prošle sedmice povećala svoj kontingent na teritoriju Abhazije, kao i u Južnoj Osetiji, također, gruzijskom separatističkom teritoriju, kako bi zaštitila "svoje državljane", budući da većina stanovnika u tim republikama ima ruski pasoš.