Japan
0

Taro Aso- novi japanski premijer

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Liberalnodemokratske stranke (LDP) Taro Aso postao je u srijedu novi japanski premijer, obećavajući "vanredne mjere" na oživljavanju oboljele ekonomije i najavljujući da će zadržati Tokio u borbi protiv globalnog terorizma.

Šezdesetosmogodišnji Aso preuzeo je dužnost nakon što je njegov prethodnik Yasuo Fukuda iznenada podnio ostavku. Bivši ministar vanjskih poslova ima zadatak da uzdigne posrnulu vladajuću stranku uoči prijevremenih izbora koje bi mogao sazvati prije kraja godine, javio je AP.

Nedvosmisleni bivši olimpijac nije dao nikakav nagovještaj kada bi mogao sazvati te izbore, ali je popunio svoju vladu poznatim licima iz vladajuće stranke kako bi ojačao sliku stabilnosti.

Aso, koga je tokom dana izabrao parlament, zauzeo je populistički stav koji bi bi mogao imati odjeka kod glasača s finansijskim nevoljama na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon izbora.

"Moramo voditi brigu o ekonomiji, uključujući usvajanje hitnih ekonomskih mjera. Ekonomija je u opadanju tokom prošle godine i mi moramo razmisliti o tome kako da pomognemo narodu, uključujući mala i srednja preduzeća", izjavio je Aso.

On nije pružio nikakve detalje, ali je podržao korištenje fiskalne potrošnje za smanjenje duboke recesije, i izjavio je da neće razmotriti povećanje potrošačke takse od pet posto za najmanje tri godine.

Desnici skloni političar plave krvi - njegov djed je bio ugledni poslijeratni premijer - također je izjavio da će insistirati na širenju japanske morske antiterorističke misije u Indijskom okeanu uprkos pokušajima opozicije da je blokiraju.

"Ta misija nije zbog Afganistana, SAD-a ili Pakistana, nego je to odgovornost članice međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma. Moramo nastaviti našu misiju svim sredstvima", izjavio je Aso.

Aso je 92. japanski premijer. Na početku mandata suočit će se sa zabrinutošću Japanaca zbog stanja u privredi koje proizlazi iz sve većeg rasta cijene nafte i hrane. Također će se morati uhvatiti ukoštac s nepovjerenjem javnosti u LDP i njegovu politiku.

Aso je u Predstavničkom domu koji je pod kontrolom LDP-a osvojio 337 glasova od 478 predstavnika, dok je oporbeni demokratski kandidat Ichiro Ozawa osvojio 117 glasova.