Svijet
0

Tarik el-Hašimi ne priznaje smrtnu kaznu

Anadolija
Tarik el-Hašimi
Tarik el-Hašimi
Irački potpredsjednik Tarik el-Hašimi izjavio je danas u Ankari da ne priznaje jučerašnju smrtnu kaznu koja mu je izrečena u odsustvu u Iraku, a zbog optužbi da je predvodio odrede smrti.

Govoreći medijima u hotelu Swiss u Ankari el-Hašimi je izjavio da, po njegovom mišljenju, ovakva odluka ustvari ima status oslobađajuće presude. Presuda je, smatra on, donesena bez slušanja njegove odbrane i u “neprijateljskom kontekstu”.

“Nakon ovakve odluke svako ko misli kao ja i podržava me više nije siguran u Iraku, zapravo nalazi se u opasnosti. Treba se suditi el-Malikiju (Nurij el-Maliki, irački premijer), a ne meni. On je odgovoran za smrt na stotine hiljada ljudi”, kazao je Tarik el-Hašimi.

Irački sud donio je jučer donio odluku kojom je iračkog potpredsjednika Tarika el-Hašimija i njegovog tjelohranitelja Ahmeda Kahtana osudio na smrtne kazne u odsustvu.

Tarik el-Hašimi je sunit koji je početkom ove godine pobjegao iz zemlje, a nakon što su tamošnje vlasti zatražile njegovo hapšenje. Optužio je šiitskog premijera el-Malikija da vodi “lov na vještice” protiv sunitskih neistomišljenika.