Svijet
2

Tamo gdje nema računa: Građani Turkmenistana ne plaćaju plin, struju i vodu

Klix.ba
Građani Turkmenistana se nikada neće požaliti na režije, jer ih i nemaju, barem ne one za plin, struju i vodu. Tako je još od 1993. godine, no sada bi se to moglo promijeniti jer je predsjednik te bogate zemlje shvatio da ipak moraju štedjeti energiju.

Pet miliona stanovnika države čiji je "apsolutni vladar" Gurbanguli Berdimuhamedov, koji je izbore osvojio 2006. godine, a zatim sa 97 posto glasova ponovo izabran 2012. godine, uživa u sistemu u kojem nema potrebe da izdvajaju novac na osnovne energente i vodu.

Naime, procjenjuje se da Turkmenistan ima četvrte po veličini u svijetu rezerve prirodnog plina, pa građani nemilice uživaju u toj blagodati.

No, moguće da takvo nešto ne potraje još dugo.

Predsjednik Turkmenistana odlučio je da je vrijeme da se štedi te najavio da će za početak svako domaćinstvo morati postaviti plinomjere, kako bi racionalnije trošili energiju.

On nije kazao kada će tačno doći do postavljanja plinomjera niti da li će i koliko građani Tukmenistana morati izdvajati za prirodni plin.

Naime, besplatno korištenje plina Tukrmenistan košta godišnje pet milijardi dolara, stoga je Berdimuhamedov, kojeg u narodu zovu "Zaštitnik", istakao da je to pretežak ekonomski teret i da moraju učiniti nešto kako ne bi odveli zemlju u propast, uprkos tome što je 2006. godine parlament koji on potpuno kontroliše izglasao produženje "politike besplatne energije" do 2030. godine.

"Instalacija mjerača će omogućiti ljudima da plin koriste ekonomičnije, dok i ona maksimalna uplata za prirodni gas neće predstavljati nikakav problem Turkmenistancima", kazao je Berdimuhamedov u televizijskom obraćanju naciji.

Inače, Turkmenistan posljednjih godina sve više radi na izvozu prirodnog plina, posebno u Kinu s kojom su dogovorili izvoz 65 milijardi kubnih metara plina do 2020. godine.