Svijet
5

Tammy Baldwin prva američka senatorica lezbijka

FENA
Tammy Baldwin (Foto: AFP)
Tammy Baldwin (Foto: AFP)
Predstavnica demokrata u Wisconsinu Tammy Baldwin ući će u historiju budući da je postala prva američka senatorica koja je otvoreno priznala da je lezbijka, a na izborima je pobijedila dosadašnjeg guvernera republikanca Tommyja Thompsona u najskupljoj utrci za Senat u historiji ove američke savezne države.

Dva kandidata su za izbore sakupila najmanje 65 miliona dolara, a Thompson je oko ponoći po lokalnom vremenu priznao poraz.

Pobjeda Tammy Baldwin još je jedan udarac za republikance, a demokrati su preuzeli i republikanska zastupnička mjesta u Massachusettsu i Indiani.

"Nisam se kandidovala kako bih ušla u historiju", kazala je Baldwin u svom pobjedničkom govoru.

"Kandidovala sam se kako bih nešto promijenila, donijela promjene u živote porodica koje se bore da pronađu posao i plate račune", dodala je.

Tammy Baldwin (50) prvi je puta izabrana u Kongres 1998., a s ovim izborom postala je prva senatorica iz Wisconsina. Iako historijsko važna, njena seksualna orijentacija začudo nije postala velika tema tokom predizborne kampanje.

"Pobjeda Tammy Baldwin pokazuje ono što većina Amerikanaca već zna: kandidate treba procjenjivati prema njihovim kvalifikacijama za posao, a ne prema njihovim seksualnim orijentacijama", kazao je predsjednik organizacije za prava istospolnih zajednica Herndon Graddick.