Svijet
0

Tamilski tigrovi spremni na primirje s vladom Šri Lanke

FENA
Foto: AFP/HO/File
Foto: AFP/HO/File
Separatistički pobunjenici Tamilskih tigrova saopćili su u ponedjeljak da su spremni na primirje s vladom Šri Lanke, ali su poručili u pismu upućenom Ujedinjenim nacijama da odbijaju predati oružje.

Politički vođa Tamilskih tigrova Balasingham Nadesan navodi u pismu kako međunarodni pozivi pobunjenicima da polože oružje "nisu od koristi za rješenje sukoba" i da je njihovo oružje "štit za tamilski narod i njihovo sredstvo političkog oslobođenja", javio je AP.

"Spremni smo raspravljati, sarađivati i zajednički raditi na uvođenju trenutnog primirja i na političkom rješenju", navodi Nadesan u pismu UN-u, koje je također uputio Velikoj Britaniji, Japanu, Norveškoj i Sjedinjenim Državama.

Premijer Ratnasiri Wickremanayake ranije je odbacivao pozove za primirje, tvrdeći da će njegova vlada samo prihvatiti bezuvjetnu predaju Tamilskih tigrova.

Posljednjih mjeseci pobunjenici su pretrpjeli teške vojne poraze od vladinih snaga i izgubili većinu svojih uporišta. Oni su satjerani na mali komad zemlje na sjeveroistoku skupa s desecima hiljada civila.

Vlada tvrdi da će uskoro preuzeti kontrolu nad preostalim pubunjeničkim teritorijem.

U svom pismu Nadesan također traži od zemalja da razmotre svoje protivljenje nezavisnoj državi za manjinske Tamile, za koju se pobunjenici bore više od 25 godina. Većinski Sinhalezi dugo dominiraju vladom te otočne zemlje.

"Međunarodna zajednica mora ponovno razmotriti naš stav da je nezavisna država jedino trajno rješenje za tamilsko-sinhaleški sukob", piše on.

Više od 70.000 ljudi ubijeno je dosad u građanskom ratu.