WHO
0

"Tamiflu" samo u težim slučajevima gripe H1N1

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da se terapija lijekovima poput “tamiflua“ primjenjuje samo kod ozbiljnijih slučajeva gripe H1N1.

Time je WHO odstupila od preporuka od 21. maja, kojima su antiviralni lijekovi bili savjetovani za sve oboljele od novog gripa starije od godinu dana, prenosi u četvrtak Reuters. WHO još preporučuje promptnu primjenu "tamiflua" kod rizičnih grupa pacijenata - prije svega trudnica i hroničnih bolesnika.

Promjena preporuke WHO dovodi se u vezu s nedavnom konstatacijom britanskih stručnjaka da nema dokaza da "tamiflu" spriječava komplikacije kod djece oboljele od gripe mlađe od 12 godina, odnosno da čak ima indicija da od ovog lijeka najmlađi imaju više štete nego koristi.

U WHO-u navode da nova preporuka proizlazi iz stavova eksperata, koje je ova organizacija angažovala da razmotre kliničku praksu liječenja gripe H1N1.

U kompaniji Roš (La Roche), koja prozivodi "tamiflu", tvrde da se u kliničkim ispitivanjima on pokazao efikasnim kod djece i da ga ona dobro podnose i da su se tim nalazima rukovodile i američke i evropske institucije koje regulišu primjenu lijekova, kad su odobrile da se "tamiflu" koristi i u liječenju djece.