Svijet
0

Talijanski Senat izglasao povjerenje Prodiju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Talijanska vlada lijevog centra predsjednika Romana Prodija dobila je u srijedu navečer povjerenje u Senatu nakon što je vlada u tome istom parlamentarnom domu 21. februara pala na ispitu iz vanjske politike.

Prodijeva vlada dobila je povjerenje sa 162 glasa , dovoljno je bilo 160, a 157 članova Senata bilo je protiv.

Prodijevu vladu vratio je pred parlament talijanski predsjednik Giorgio Napolitano pošto su mu tokom konsultacija stranke lijevog centra iznijele kako imaju dovoljan broj glasova za dobivanje povjerenja.

Vlada lijevog centra pala je 21. februara u Senatu na pitanju vanjske politike, posebno u vezi s nastavkom mirovne vojne misije u Afganistanu i dopuštanja Amerikancima proširenje njihove baze u Vicenzi.

Tada je Prodi podnio ostavku Napolitanu koji ju je primio s rezervom i otvorio konsultacije. Poslije dva dana Napolitano je ostavku odbio i Prodija vratio na novi ispit u parlament.

"Spreman sam za novi pokret", rekao je premijer Prodi u srijedu u palači Madama, sjedištu Senata, i iznio 12 tačaka programa koje su prihvatile sve stranke njegove koalicije. Među prioritetima naznačio je izbornu reformu, ali je odbacio bilo kakvo osnivanje dvodomne komisije za izmjenu izbornog zakona.

Program Prodijeve vlade predviđa davanje olakšica obitelji, poticanje gospodarstva, zaštitu okoliša, razvoj infrastrukture a na međunarodnoj pozornici predviđena je prisutnost u Afganistanu i drugim mirovnim misijama.

Čelnik opozicijske koalicije desnog centra Silvio Berlusconi prognozira da vlada neće dugo trajati i da će se zbog unutarnjih nesuglasica naći u teškoćama kada će za koji dan glasati o produžetku finansiranja vojne misije u Afganistanu, prenijele su agencije.

Radikalna ljevica unutar Prodijeve koalicije najavljuje da će glasati protiv finansiranja vojne misije u Afganistanu, što znači da bi Prodi ponovno mogao pasti a to bi značilo kraj njegove vlade i vjerojatno pripremu za prijevremene izbore.

Sada se glasanje o povjerenju vladi seli u Zastupnički dom, ali tu stranke lijevog centra imaju sigurnu većinu, pa će u petak glasanje biti zapravo formalno.