Svijet
0

Talijanski predsjednik u posjeti Moskvi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija i Italija smatraju da je međunarodno pravo prioritet u rješavanju svih sukoba i zalažu se za političke metode njihovog rješavanja i jačanje kolektivnih principa u međunarodnoj politici, izjavio je u srijedu ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nakon susreta s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom koji boravi u posjeti Moskvi.

Tokom susreta dvaju predsjednika razmotreni su regionalni problemi kao što su stanje na Bliskom istoku i Afganistanu te iranskome nuklearnom problemu.

"Pristupi Rusije i Italije u rješavanju tih problema su bliski ili skoro podudarni", istaknuo je Medvedev.

Ruski čelnik je kazao da je tokom razgovora potvrđena sličnost stavova o širokom spektru evropskih i međunarodnih problema, i to se odnosi, prije svega, na osiguranje stabilnog demokratskog svjetskog poretka i ekonomskog napretka i traženje odgovarajućih odgovora na nove izazove.

Medvedev jetakođer istaknuo da su on i Napolitano pristalice građenja jedinstvene Evrope, bez linija podjele.

Talijanski predsjednik je kazao da je s velikom pažnjom saslušao prijedloge Medvedeva o izradi novog sporazuma o evropskoj sigurnosti, koji podrazumijeva i sazivanje evropskog samita svih država euroatlantskog prostora, i dodao da je postignuta saglasnost da Vijeće Rusija - NATO ima izuzetno veliku važnost u traženju odgovora na savremene izazove.

Tokom razgovora jedna od tema bili su i američki planovi o raspoređivanju elemenata proturaketne odbrane u Evropi.

Predsjednici dvije zemlje izrazili su zadovoljstvo razvojem i rezultatima bilateralnih odnosa, u kojima veliki značaj ima oblast energetike.

Prošle godine robna razmjena iznosila je 36 milijardi dolara a za prva četiri mjeseca ove godine povećana je skoro za 70 posto u odnosu na isti periodu 2007. godine, prenosi Tanjug.

Pri tome, prema podacima ruskog ministarstva za ekonomski razvoj, Italija je uložila u rusku privredu 1,2 milijarde dolara, od čega su direktne investicije iznosile 818 miliona.

Pred susret dva lidera u Moskvi je održan sastanak šefova diplomatije Sergeja Lavrova i Franca Frattinija, koji je izjavio da je potrebno pripremiti i potpisati novi dugoročni sporazum o saradnji EU-a i Rusije do oktobra 2009., odnosno do izbora u Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu.

"Došlo je vrijeme da se brzo djeluje, jer se rizikuje gubitak vremena ako se pregovori ne završe za mandata aktuelnih organa izvršne i zakonodavne vlasti EU-a", rekao je Frattini.

Talijanski ministar je također izrazio spremnost talijanske vlade da igra aktivnu ulogu u uspostavi konstruktivnih odnosa između Rusije i NATO-a, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.