Svijet
0

Talijanski nacionalni savez se ujedinjuje s Berlusconijevom strankom

FENA
Nacionalni savez (AN), stranka tradicionalne talijanske desnice, objavio je u nedjelju da prestaje djelovati i da će se iduće sedmice s Forza Italiom (FI – Naprijed Italijo) Silvija Berlusconija ujediniti u novu stranku koja će nositi ime Narod slobode (Pdl).

"Danas prestaje postojati Nacionalni savez, nastaje Narod slobode i nastavlja se naša ljubav za talijanski narod", rekao je predsjednik AN-a Gianfranco Fini, predsjednik Zastupničkog doma talijanskog parlamenta, u povodu završetka rada kongresa AN-a.

Visoki dužnosnik je nakon gotovo jednosatnog improviziranog govora bio vidljivo dirnut zbog objave vijesti o raspuštanju stranke koju je utemeljio 1995. reformirajući Talijanski društveni pokret (MSI), nasljednika fašističke tradicije, u tradicionalnu desnu stranku.

Iako svjestan utjecaja koji će Berlusconi, nesporni vođa talijanskoga desnog centra, imati u budućoj stranci, Fini je ustrajao na zahtjevu za stanovitom autonomijom.

"Pdl ima vođu, a to je dakako Berlusconi, ali čak i on zna da se jako i priznato vodstvo nipošto ne smije prometnuti u kult ličnosti", upozorio je pet dana uoči službene objave osnivanja nove stranke.

Utemeljiteljski kongres Pdl-a, prenosi Hina, održat će se u Rimu od petka 27. do nedjelje 29. marta.