Svijet
0

Talijanski brod izbjegao otmici somalskih pirata

FENA
Foto: AFP/US Navy-HO/File
Foto: AFP/US Navy-HO/File
Talijanski teretni brod Jolly Smeraldo izbjegao je otmici somalskih pirata u srijedu kod Roga Afrike, saopćilo je talijansko ministarstvo vanjskih poslova i zvaničnici kompanije koja je vlasnik broda.

Pirati su napali oko 300 nautičkih milja jugoistočno od somalske prijestonice Mogadisha dok se teretni brod u talijanskom vlasništvu kretao ka Džedi u Saudijskoj Arabiji iz kenijske luke Mombase, javio je Reuters.

"Oni su otvorili vatru po nama ali su nakon 10-15 minuta odustali i otišli", izjavio je Andrea Gais, direktor kompanije Messina, koja je vlasnik broda.

U nedjelju je talijanski kruzer uzvratio vatru kako bi osujetio piratski napad. Talijanski brod sa 16 članova posade još drže u sjevernoj Somaliji nakon što je otet 11. aprila.

NATO je saopćio prošle sedmice da produžava svoju mjesec dana dugu antipiratsku misiju u Adenskom zlivu do 20. juna zbog pogoršane situacije s piratskim napadima na brodove u regiji.

Napadi su se pojačali usprkos prisustvu pomorskih snaga iz skoro 15 država, uključujući borbene grupe pod komandom NATO-a, EU-a i SAD-a. Obnova mira u ratom razorenoj Somaliji smatra se jedinim dugoročnim rješenjem problema.