Svijet
0

Talijanska vlada priprema plan štednje vode

FENA
Klimatske promjene dovest će do suše i tropskih bolesti a u rijekama i jezerima ima upola manje vode nego u isto vrijeme prijašnjih godina, upozoravaju u četvrtak talijanski mediji i najavljuju posebni vladin plan štednje vode, kao i dvodnevni sastanak stručnjaka o klimi koji je u četvrtak počeo u organizaciji Vatikana.

Papinsko vijeće Justitia et pax pozvalo je svjetske stručnjake, znanstvenike i predstavnike religija sa svih kontinenta na dvodnevni studijski seminar o klimatskim promjenama. Predsjednik tog vijeća kardinal Renato Raffaele Martino, koji je otvorio seminar, izrazio je zabrinutost Svete Stolice zbog klimatskih promjena i pozvao znanstvenike da predlože rješenja za probleme koje izazivaju klimatske promjene.

Klimatske promjene mogu utjecati na društveno-političku ravnotežu, rekao je kardinal Martino i dodao da će se bogate zemlje lakše od siromašnih suočiti s novim problemima.

U samo sedmicu dana razina najveće talijanske rijeke Po spustila se za 80 centimetara, a jezero Garda je 50 centimetara ispod prosječne razine u zadnjih 50 godina. Jezero Maggiore ima 60 miliona kubnih metara manje vode nego u ovo vrijeme 2006., objavili su talijanski mediji. Najavili su da talijanska vlada priprema plan štednje vode i da je moguće očekivati da se već sada proglasi izvanredno stanje, prenosi Hina.